slidedown

Relatii bilaterale Romania – Ucraina

Relatii bilaterale

In anul 2008, cand relatiile economice ale Romaniei cu Ucraina au traversat o perioada relativ tulbure la nivel politic, in conditiile in care Romania, proaspat stat membru al UE,|isi concentra  eforturile la nivel national pentru integrarea efectiv in viata politica, socio-economica si culturala a Uniunii Europene,  CCI Romano-Ucraineana  s-a axat pe derularea a unei activitati de lobby sustinut pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi a cooperării economice bilaterale cu Ucraina. CCIRU a pledat cu consecventa pentru ca Ucraina, de care ne leaga pe langa confluentele  istorice, pozitia geostrategica, relatii culturale puternice si existenta unor importante comunitati de romani, care traiesc pe actualul teritoriu al tarii vecine, alaturi de ucraineni si alte nationalitati, insumand peste 49 milioane locuitori, asa cum si in tara noastra traieste o minoritate ucraineană, toate acestea fiind argumente pentru ca Ucriana sa devina un partener prioritar al economiei romanesti.


Romania, tara care a manifestat cea mare dechidere si cele mai mare asteptari fata de Uniunea Europeana, Piata Interna europeana fiind principala destinatie a marfurilor si serviciilor romanesti, catre care au fost directionate peste 70% din exporturi, a trecut pe plan secund relatiile traditionale cu Estul continentului, implicit cu Ucraina, neglijand astfel multiple oportunitati pe care le ofera aceasta piata uriasa, cu un potential important de dezvoltare .

De altfel, Romania care asigura granita estica a Uniunii Europene isi asumase si obligatii de securizare a frontierei, ceea ce a complicat derularea afacerilor trasnfrontaliere. Ucraina a fost insa inclusa in Strategia Europeana de Vecinatate a UE,  ceceea ce inseamna ca  Bruxelles-ul recunostea oficial ca Ucraina face parte dintr-un “cerc de  tari” care pot sa împrtaseasca valorile fundamentale si obiectivele UE. Altfel spus, desi, documentele oficiale nu fac precizari clare si nu stabilesc termene, se ofera posibilitatea aderarii  tarilor partenere  la Piata Interna, aspect pe care CCIRU l-a avut constant in vedere in elaborarea programelor de promovare a raporturilor economice bilaterale

 

Ucraina, principala rută de tranzit pentru gazele ruseşti livrate Europei, beneficiaza de o atentie aparte dinspre Uniunea Europeana, principal importator si al doilea consumator de energie al lumii,  interesata  de asigurarea securitatii energetice. Aceasta a devenit si unul din argumentele prioritare in activitatea de lobby a CCIRU, tinand cont ca UE are un parteneriat energetic strategic cu Ucraina, prin care se urmareste dezvoltarea si interconectarea retelelor, cooperarea în domeniul energetic, convergenta politicilor energetice si corelarea cu obiectivele dezvoltarii durabile.

Un alt pilon pe care s-a bazat politica de lobby a CCIRU a fost Parteneriatul constructiv Ucraina – Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic, (NATO) acesta dovedindu-se, in ciuda tuturor turbulentelor politice,  una din importantele direcţii a politicii de securitate a Ucrainei, prin care Ucraina si-a propus atingerea standardelor avansate de dezvoltare şi capacităţii de apărare. (Charta privind parteneriatul special dintre Ucraina şi NATO din 9 iulie 1997).

În anul 2008, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie România – Ucraina (CCIRI) s-a implicat  într-o serie activităţi desfasurate mai ales in Ucraina, vizand in principal sustinerea intereselor membrilor, ale comunitatii de afaceri din Romania. De asemenea, CCIRU a contribuit si la transferul de expertiza si de cele mai bune practici din Romania, catre Ucraina in vederea armonizarii legislative,  in vederea facilitarii alinierii la standardele internationale.

De asemenea, mentionam participarea la importante expozitii internationale in fruntea delegatiei de firme romanesti, care au beneficiat astfel de serviciile de asistenta si de informatiile privitoare la piata ucraineana şi la oportunitatile pe care le ofera partenerilor romani.

In paralel, activitatea CCIRU a vizat si promovarea activa a targurilor si expozitiilor internationale organizate de Romexpo s.a si atragerea de participanti din Ucraina, ca principala poarta de intrare pe piata romaneasca.

CCIRU a insotit si sustinut patrundrea pe piata urcraineana a unor firme precum Farmec SA din Cluj –Napoca,  a carei participare la trei editii consecutive ale expozitiei internationale  INTERCHARME 2007, 2008 si 2009 s-a soldat cu un contract comercial important incheiat  cu un jucator de referinta de pe piata ucraineana. Vizibilitatea pe plan international in domeniul marochinariei si incaltamintei, oferita de participarea la Targul international de incaltaminte si marochinarie Kiev, si consilierea asigurata de reprezentantul CCIRU s-a concretizat, de asemenea intr-un  contract comercial cu un partener ucrainean.

Prin lansarea companiei aeriene Aerosvit, realizare care a devenit posibila si prin sustinerea si implicarea activa a CCIRU, s-a depasit bariera lipsei cailor si mijlocelor facile si rapide de comunicatii, esentiala in dezvoltarea business-ului, creand astfel o cale directa de acces oamenilor de afaceri din cele doua tari, carora le asigura o modalitate comoda si eficienta de transport intre Bucuresti si Kiev si nu numai.

CCIRU a contribuit si la depasirea altor bariere de comunicare dintre membrii celor doua comunitati de afaceri, prin convenirea si semnarea unor acorduri de colaborare cu Camere de Comert din Ucraina, vizand astfel cresterea volumului afacerilor bilaterale.

Un ajutor deosebit de important in aceste demersuri a venit din partea Ambasadei  Ucrainei în Romania, cu precadere din partea ES Markiyan  Kulyk, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei, care si-a prezentat scrisorile de acreditare in data de 25 iunie 2008 , dupa  ce a lucrat în Reprezentanţa Permanenta a Ucrainei pe lângă ONU,  ca specialist in  drept internaţional, drepturilor omului, probleme sociale.

Prin activităţile de promovare pe care le-a organizat si la care a participat – seminarii, conferinţe, forumuri şi întâlniri de afaceri pe domenii specifice de interes, în Ucraina– CCIRU a adus o contribuţie valoroasă la reorientarea firmelor romanesti catre piata ucraineana.

CCIRU îşi propune pentru viitor să-si relanseze activitatea in Romania, prin diferite proiecte care sa contribuie la  dezvoltarea bilaterală unor domenii care necesita investitii si  modernizare precum turismul, agro-industria, mediu sau energii alternative, retail,  bunuri de larg consum – confectii, fashion,  etc.

Nu in ultimul rand, CCIRU are in vedere si accesarea  fondurilor europene  prin implementarea unor proiecte viitoare de interes trasnfrontalier, cu implicarea unor societati si ONG-uri din Romania si Ucraina, dar si din alte state vecine sau membre ale UE, pentru realizarea unui transfer de cunostinte si tehnologii cat mai eficient.

Dezvoltarea şi perfecţionarea potenţialului geostrategic, economico-comercial, uman şi cultural a cooperării ucraineano-române pe principiile de bunăvecinătate, încredere reciprocă şi respect faţa de interesele fiecarei din părţi, constructivism şi parteneriat reciproc avantajos sunt factori importante pentru asigurarea şi consolidarea stabilităţii, securităţii şi colaborării atât în regiune, cât şi în Europa.

Excelenta Sa, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Ucrainei in Romania, dl. Markian Kulyk a transmis Camerei de Comert si Industrie Romano-Ucrainene un mesaj de sprijin, publicat pe site-ul CCIRU, in care declara ca:

“Este unanim recunoscuta importanta cooperarii economice dintre doua tari vecine, care au un imens potential de proiecte comune, atat in sfera relatiilor bilaterale si regionale, cat si cea a relatiilor pe plan multilateral. In acest context, tocmai astfel de organizatii civice, cum este si Camera de Comert si Industrie Romano-Ucraineana, sunt o “punte” de legatura intre societati comerciale si oameni de afaceri care contribuie atat la mai buna informare reciproca despre interesele si posibilitatile fiecarei parti, cat si la stabilirea unor contacte de afaceri intre parteneri si a unor relatii interpersonale benefice.
Pe acest drum, Ambasada Ucrainei in Romania va sprijini permanent activitatea Camerei”.