slidedown

Despre Ucraina

Date generale

Capitala: Kiev (2,6 milioane de locuitori)

Limba oficiala: ucrainiana

Suprafata: 604.000 km2

Locuitori: 52 milioane (87 locuitori/km2)

Religia: ortodoxism; greco-catolicism (uniti), mozaism, islamism

Moneda: ghrivna

Forma de guvernamant: republica

Ziua nationala: 24 august

Geografia

Ucraina este asezata in estul Europei.

Limite: Belarus in nord, Rusia in nord-est si est, Marea Neagra in sud, Moldova, Polonia in vest.

Clima

Ucraina este in general temperat-continentala,cu veri lungi si calduroase si cu ierni cu ger si viscole. In Crimeea, datorita muntilor Jaila, clima are caracter sub-tropical umed.

Transporturi si comunicatii

Retea de cai ferate, cai rutiere, transport fluvial si maritim. Aeroporturi la Kiev, Harkov, Odessa.

Orase

Capitala este Kiev. Orase importante: Harkov, Ecaterinoslav/Dnepropetrovsk, Odessa, Zaporojie, Krivoi Rog.

Economia

În perioada sovietică, economia ucraineană era a doua ca mărime din URSS, reprezentând o importantă componentă industrială și agricolă a economiei planificate a uniunii. În urma prăbușirii sistemului sovietic, țara a trecut de la economia planificată la o economie de piață. Tranziția a fost dificilă pentru majoritatea populației, care a căzut în sărăcie. Economia Ucrainei a scăzut puternic în anii de după prăbușirea URSS. Viața de zi cu zi a ucraineanului de rând era grea. Un număr semnificativ de cetățeni din regiunile rurale ale țării au supraviețuit doar hrănindu-se cu ceea ce cultivau pe pământurile lor, lucrând în câte două locuri de muncă și obținând bunurile de strictă necesitate prin schimburi în natură.

În 1991, guvernul a liberalizat majoritatea prețurilor pentru a combate penuria, dar nu a reușit să rezolve problema. În același timp, guvernul a continuat să subvenționeze sectoarele de stat din industrie și agricultură prin emisii monetare fără acoperire. Politica monetară lejeră de la începutul anilor 1990 a dus inflația la nivele foarte mari. Ucraina deține recordul mondial de inflație pe un an calendaristic, pentru inflația din 1993. Cei care trăiau pe baza unui venit fix au suferit cel mai mult.

Prețurile s-au stabilizat doar după introducerea noii monede, grivna, în 1996.

Țara a implementat foarte lent reformele structurale. După obținerea independenței, guvernul a elaborat un cadru legal pentru privatizare. Totuși, rezistența la reformă din cadrul guvernului, ca și cea venită din partea unei părți semnificative a populației, a blocat eforturile de reformă. Un număr mare de întreprinderi de stat au fost scutite de privatizare. Între timp, până în 1999, producția a scăzut la mai puținde 40% din nivelul anului 1991, dar și-a revenit, atingând din nou nivelul respectiv până în anul 2006.

PIB-ul (PPP) Ucrainei din 2007, calculat de FMI, este pe locul 29 în lume, cu o valoare estimată de 399,866 miliarde de dolari. PIB-ul nominal (în dolari americani, calculat la rata de schimb a pieței) a fost de 140,5 miliarde de dolari, al 41-lea din lume. Până în decembrie 2007 salariul mediu nominal în Ucraina a atins 1.774 grivne pe lună. În ciuda faptului că a rămas în urma țărilor vecine central-europene, creșterea anuală a salariului mediu în termeni reali este de 20% pentru perioada 2001–2006.

La începutul anilor 2000, economia a arătat o puternică creștere bazată pe export, de 5 până la 10%, producția industrială crescând cu mai mult de 10% pe an.

Ucraina produce aproape toate tipurile de vehicule de transport și nave spațiale. Avioanele Antonov și camioanele KrAZ sunt exportate în multe țări. Majoritatea exporturilor Ucrainei sunt îndreptate spre țările Uniunii Europene și ale Comunității Statelor Independente. De la independență, Ucraina și-a păstrat propria agenție spațială, Agenția Spațială Națională a Ucrainei. Primul astronaut care a ieșit în spațiu din partea Ucrainei a fost Leonid Kadeniuk la 13 mai 1997. Ucraina a devenit participant activ în explorarea științifică a spațiului. Între 1991 și 2007, au fost lansați șase sateliți și 101 vehicule spațiale ucrainene, această țară continuând să proiecteze nave spațiale.

Ucraina își importă majoritatea resurselor de energie, în special petrolul și gazele naturale, și depinde în mare măsură de Rusia ca furnizor de energie. În timp ce 25% din gazele naturale din Ucraina provin din surse interne, aproximativ 35% provin din Rusia iar restul de 40% din Asia Centrală, prin rute de tranzit controlate de Rusia. În același timp, 85% din gazul rusesc este livrat în Europa de Vest prin Ucraina.

Aceste statistici, precum si economia in crestere, arata ca Ucraina prezinta multe oportunitati de afaceri. Printre sectoarele în creștere ale economiei ucrainene se numără piața IT, care le-a depășit pe toate cele din celelalte țări central- și est-europene în 2007, crescând cu aproximativ 40 de procente.